Venkel: een veelzijdige groente

Venkel komt oorspronkelijk uit Azië en vond in de Middeleeuwen via Italië zijn weg hierheen. Het is een zeer gezonde groente omdat het weinig calorieën en geen vet bevat. Het is een bron van vitaminen en mineralen.
De hele plant kan gebruikt worden, de knol als groente, het fijne groen als kruid of garnering en van de zaden kunnen olie of thee gemaakt worden, goed voor de spijsvertering. Venkel van eigen bodem is verkrijgbaar van juni tot oktober. Buiten deze periode komt het uit het buitenland.
Als je het gaat kopen let er dan op dat er geen bruine vlekjes op zitten, dat wil zeggen dat het minder vers is.
Met zijn anijsachtige smaak is de venkel een heel veelzijdige groente.
Je kunt het rauw eten, maar ook blancheren, gratineren, grillen, koken, smoren en wokken.
Om het schoon te maken, even spoelen onder koud water, daarna haal je de bovenkant van de stengels en de onderkant eraf en snij je hem in stukken.

gepubliceerd op 22-8-2018