Wie eet er niet graag af en toe wat zoetigheid. Behalve suiker en honing zijn er een hele rits aan natuurlijke en kunstmatige zoetstoffen. Zoetstoffen die in voedingsmiddelen gebruikt mogen worden, zijn getest en hebben een E-nummer gekregen, maar ze hebben verschillende eigenschappen en zijn niet altijd even goed voor je.
Kunstmatige zoetstoffen worden onderverdeeld in intensieve zoetstoffen en polyolen. Polyolen kun je met mate gebruiken, intensieve zoetstoffen kun je het beste vermijden vanwege hun negatieve effecten. Suikers in producten als snoep(jes), koek(jes), vruchtensap en frisdranken heb je helemaal niet nodig, je wordt er alleen maar dik van.
Geraffineerde suikers: kristalsuiker, basterdsuiker, rietsuiker, geleisuiker, vruchtensuiker, melksuiker, druivensuiker, kandij (ook de bruine);
Ongeraffineerde suikers: palmsuiker, kokosbloesemsuiker, rauwe honing, ahornsiroop;
Geraffineerde stropen: bieten-, rietsuiker-, mais-, glucose-, fructosestroop, agavesiroop;
Ongeraffineerde stropen: appel-, dadel-, suikerbiet-, spelt-, rijst-, gerstemout stroop, melasse;
Intensieve zoetstoffen: acesulfaam-K, advantaam, aspartaam, cyclamaat, neohespedirine, neotaam, sacharine, sucralose, sucrose of sacharose, thaumatine;
Polyolen:
erythritol, isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol, tagatose, xylitol
Welke kun je nu veilig gebruiken en welke niet:
Veilig: ongeraffineerde suikers, erythritol, groene stevia, biologische xylitol;
Met mate: ongeraffineerde stropen, polyolen;
Vermijd: intensieve zoetstoffen, geraffineerde suikers en stropen;
Bron: www.puurfiguur.nl/zoetstoffen
Pas op met xylitol, dit is alleen geschikt voor menselijke consumptie, voor honden is het dodelijk!!
Kijk ook eens op: www.diabetesfonds.nl/minder-suiker
Reacties door minishoe