Wil je als het wat kouder wordt ook op stookkosten besparen, dan is dat vrij eenvoudig te realiseren. Een solar warmtepaneel bestaat uit een houten bak met daarin stapels lege bier- en/of limonadeblikjes.
Daarnaast heb je aluminium folie, isolatiemateriaal, een ruit, hittebestendige kit en hittebestendige zwarte verf nodig. Eventueel een paar kleine zonnepanelen om stroom te leveren voor ventilator(en) welke nodig zijn, als het paneel hoger staat dan de te verwarmen ruimte.
Je hebt natuurlijk wel zon nodig, anders werkt het niet, maar met een beetje zon kun je de verwarming wat lager zetten en zodoende besparen op je energiekosten.
Maak warmtepijpen van blikjes
De blikjes dienen schoon en droog te zijn. De boven- en onderkant (binnen het opstaande randje) moet eruit worden gesneden of geboord. Daarna lijm je de randen van de blikjes op elkaar met een constructielijm, zodat je een lange pijp krijgt. Je hebt meerdere rijen nodig.
Als de lijm droog is, spuit je de blikjes zwart, dan wordt de zonnewarmte beter opgenomen. Gebruik hiervoor hittebestendige verf, die bladdert er niet direct weer af bij blootstelling aan de zon.
De bak
Hier komen de stapels blikjes in. Meet hoe groot de bak moet worden, rekening houdend met het volgende:
Aan de boven- en onderkant moet ruimte zijn voor het circuleren van de lucht.
Zaag uit de plankjes die je als tussenschot gebruikt op de plekken waar de blikjesbuizen komen, gaten voor de luchtstroming.
De binnenkant van de bak beplak je aan de zij- en achterkant met isolatiemateriaal. Hiervoor kun je piepschuim of schuimrubber gebruiken. Dek deze isolatie af met aluminium folie anders smelt het door de verf.
Kit alle kieren dicht zodat er geen warmte verloren gaat.
Daarna spuit je de binnenkant zwart en doe je de stapels blikjes erin.
De voorkant wordt dichtgemaakt met een ruit van plexiglas of glas.
De ruimtes boven en onder in de bak kun je gebruiken voor het plaatsen van de ventilatoren en zonnepanelen. Zet je de solar heater binnen voor het raam, dan is dit niet nodig.
Op Youtube zijn diverse filmpjes te vinden die laten zien hoe alles in zijn werk gaat. Zoek op “making solarheater from sodacans”.
Foto’s: Marijke Wolf
Gepubliceerd op 4 september 2019
Reacties door minishoe