Ingrediënten:
100 gram roomboter; 150 gram lichtbruine basterdsuiker; 2 zakjes vanillesuiker; 1 blikje gecondenseerde melk;

Benodigdheden:
flinke steelpan; spatel; heel licht ingevette vorm;

pan met caramel

Doe de boter in de steelpan. Zet hem op een laag vuurtje en blijf roeren totdat de boter een beetje gesmolten is. Doe dan de suiker en de gecondenseerde melk erbij.

Tip: voor chocolade fudge doe je er twee eetlepels cacao doorheen.

Nu kun je het vuur ietsje hoger zetten. Blijf voordurend met een spatel in de pan roeren en zorg dat je alle kanten van de pan meeneemt. Je wilt niet dat zich stukjes gaan vormen welke gemakkelijk kunnen aanbranden. Als het mengsel eenmaal begint te borrelen blijf je nog zo’n 10 minuten doorroeren.
Haal dan de pan van het vuur en laat hem een paar minuten staan, roer daarna het mengsel nog zo’n 5 minuten door. Je zult zien dat het steeds een beetje dikker wordt. Stop met roeren op het moment dat, wanneer je met de spatel een streep over de bodem trekt, het mengsel nog maar heel langzaam terugloopt. Giet het dan in de vorm en verdeel het gelijkmatig met een spatel. Pas op!!! Mengsels waar veel suiker in verwerkt is, zijn gloeiend heet. zachte caramel

Laat de caramel nu een paar uur staan op kamertemperatuur tot hij volledig is afgekoeld. Haal het uit de vorm en snij het met een scherp mes in kleine blokjes. In een afgesloten trommel kun je de fudge zo’n 2 à 3 weken bewaren.

Gepubliceerd op 12 februari 2020