Liede en Hanna Philips

Tijdens mijn stamboomonderzoek stuitte ik op ene Liede Philips die op 19 oktober 2000 hier in ‘s-Graveland is overleden, zij was toen op een paar dagen na 91 jaar. Wij woonden hier toen al negen jaar, maar omdat ik pas in 2003 begonnen ben met het uitzoeken van de familie, ben ik daar jammer genoeg eerst jaren later achtergekomen.

Liede was geboren op 24 oktober 1909 in Amsterdam, haar ouders waren Simon Philips en Johanna Frederika Mathies. Helaas is haar moeder in 1914 overleden toen zij een jaar of vijf was en haar oudere zusje Hanna acht. Op 26 augustus 1915 is haar vader getrouwd met Anna Emma Louise Schley, geboren op 28 april 1880 in Hamburg, zus van Otto Schley, de opa van Don.

Omdat zij bij overlijden nog steeds haar meisjesnaam droeg, ga ik ervan uit dat zij nooit getrouwd is. Door haar beroep als hoofd huishouding woonde ze regelmatig in een andere plaats. In 1932 in Amsterdam, in 1936 in Enschede, in 1940 in Gorinchem, in 1946 in Amsterdam, in 1947 in Arnhem, in 1948 in Engeland, in 1949 in Gorinchem, Heemstede en Amsterdam (bij oom Abraham Philips) en in 1950 in Dordrecht. Bij het opzoeken van de verschillende adressen kwam naar voren dat de meesten hiervan in die tijd verpleeghuizen waren. Verder vond ik een advertentie die zij in 1966 in de krant plaatste waaruit blijkt dat zij toen in Baarn woonde. Dit is alles wat ik tot nog toe gevonden heb.

Vorig jaar was ik op bezoek bij familie in Duitsland en heb toen een stel oude foto’s gekregen waar Liede Philips ook op staat.

Omdat zij hier in ‘s-Graveland gewoond heeft vraag ik mij nu af of er nog iemand is die haar gekend heeft of weet waar zij begraven is.

gepubliceerd op 26-6-2019