Als je wat ouder wordt kunnen je ogen moeite krijgen zich aan te passen bij de overgang van licht naar donker, helemaal tijdens het autorijden ’s avonds onder ongunstige weersomstandigheden zoals regen of mist.
Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door een vertroebeling van de lens in je oog, we noemen dat staar. De enige manier om staar te verhelpen is een operatie waarbij de oude lens wordt vervangen door een kunstlens.
Naar aanleiding van het artikel dat ik vorig jaar schreef over nachtzicht brillen, heb ik mijn eigen advies opgevolgd en vorig jaar mijn ogen laten testen. Daaruit bleek dat ik aan beide ogen staar had, de ene iets meer dan de andere. Het advies van de oogarts was, kijk het een jaartje aan, tenzij het in de tussentijd ineens veel erger wordt. Nu het jaar om was heb ik mij weer laten testen en bleek het nodig om de staar te laten verwijderen, want het was toch wel behoorlijk achteruitgegaan.
Na een paar onderzoeken was het een paar weken geleden zover, het eerste oog was aan de beurt, de operatie is snel, probleemloos en zonder pijn verlopen. Twee weken later is het andere oog gedaan en ik moet zeggen de wereld ziet er heel anders uit, scherp en helder.
De problemen die ik had met autorijden ’s avonds, zoals de lampen van tegenliggers en het licht van straatlantaarns die mijn zicht hinderden, zijn verdwenen.

gepubliceerd op 12-6-2019