Hier een recept om zelf roomborstplaat te maken

Benodigdheden: meerdere siliconen bonbonvormen, bakpapier, steelpan, grote pan, houten lepel

Ingrediënten: 400 gram basterdsuiker, 200 ml gesteriliseerde room, zakje vanillesuiker, 1 eetlepel halfvolle melk

Zet de vormen op een stevige ondergrond waarop een vel bakpapier ligt. Doe de ingrediënten in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Laat al roerend zachtjes doorkoken totdat het vocht verdampt is. Dit kun je zien door de lepel af te laten druipen, als de laatste druppel een sliertje maakt is het klaar. Aan de andere kant als je te lang doorgaat karameliseert de suiker en wordt de vloeistof bruin. Dit moet niet, de juiste kleur is een beetje gelig. Haal de pan van het vuur en blijf roeren totdat de vloeistof dikker wordt en op de bodem begint te krassen. Om het proces te versnellen kun je de steelpan in een bak koud water houden. Roer niet te lang, de vloeistof moet wel te schenken zijn. Vul de vormpjes één voor één, strijk de overtollige vloeistof met een spatel eraf en laat alles goed afkoelen. Het restant kun je uitgieten op het bakpapier. Als de vormen voldoende afgekoeld zijn kun je ze op een bord zetten dat je in de koelkast plaatst. Als alles na een paar uur uitgehard is druk je de borstplaat uit de vorm.

siliconen mal voor bonbons

Tip 1) Je kunt ze van een dun laagje chocolade voorzien. Gebruik hiervoor: meerdere chocoladerepen (wit, melk of puur; net wat je het lekkerst vindt),

Maak van de chocolade hele kleine stukjes en doe dat in een klein steelpannetje. Hou er rekening mee dat hoe groter de steelpan is, hoe meer chocolade je moet gebruiken om te kunnen dompelen. Zet de grote pan met flinke laag water op het vuur. Zodra het water kookt, laag zetten, het steelpannetje in het hete water houden en in de chocolade blijven roeren. Het mag beslist niet koken, want dan verbrand de chocolade waardoor het erg bitter wordt en dan kun je het niet meer gebruiken. Als het goed gesmolten is haal je het pannetje uit het water en roert nog even door om de chocolade terug te laten koelen. De juiste temperatuur is +/- 30 graden. Leg de borstplaatjes stuk voor stuk op een vork en dompel ze in de chocolade, laat ze even uitdruipen en leg ze op het bakpapier om uit te harden.

Tip 2) Je kunt ook verschillende smaakjes borstplaat maken door: of cacao of koffie-extract of een beetje aroma aan het mengsel toe te voegen. Vervang eventueel de room en melk door water.

Let op!!! Je kunt ze niet maanden lang goed houden, dus bewaar ze in de koelkast.

Gepubliceerd op: 18 december 2019