Deze groente is niet bij iedereen populair. Ik vond bietjes vroeger vreselijk, ben wel eens zonder eten naar bed gestuurd omdat ik weigerde ze te eten. En nog steeds hou ik niet van warme bietjes, maar koud als salade vind ik ze heerlijk.
Daarbij zijn rode bietjes super gezond, ze bevatten enorm veel vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en andere gezonde stoffen, daartegenover maar weinig calorieën.
Bietjes kun je op allerlei manieren bereiden: koken, stomen, pureren, roosteren, persen, rauw eten of stamppot van maken.
De rode kleurstoffen betanine en betalaïne zijn zeer krachtige antioxidanten. Ze behoren tevens tot de rijkste bronnen van nitraat (stikstofoxide) dat een positieve werking heeft op onze aderen.
Hieronder mijn recept voor een heerlijke en gezonde salade.

Rode bieten salade

Ingrediënten:
– 350 gram rode bietenreepjes
– ½ ui
– ½ appel
– ½ plak feta
– 1 eetlepel mayonaise
– 1 lepel bieslook

Bereiding:
Snij de ui aan kleine stukjes. Maak blokjes van de appel en de feta.
Doe de bietenreepjes samen met de uitjes, appel en feta in een schaal en voeg de mayonaise toe. Roer alles goed door elkaar. Strooi de bieslook erover als garnering.

gepubliceerd op 15-1-2018