Gaan jouw apparaten tegenwoordig ook zo snel stuk? En vind je het lastig en/of te duur om een apparaat te (laten) repareren of om vervangende onderdelen te vinden? Je bent niet de enige.
Ben je zelf niet handig? Dan kun je sinds een aantal jaren terecht op heel veel plaatsen bij de inmiddels 500 Repair Café’s in Nederland.
Repair Café’s zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.
Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.
De Repair Café’s vormen intussen een wereldwijde beweging die zich inzet voor het behoud van reparatiekennis in de samenleving en voor beter repareerbare producten. Behalve in Nederland zijn er ook Repair Café’s in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en in tientallen andere landen verspreid over de hele wereld. Het Repair Café is zelfs doorgedrongen tot India en Japan!
Verder zijn de mensen die Repair Café’s bezoeken, meestal geen klant van professionele reparateurs. Ze vertellen dat ze kapotte spullen meestal meteen weggooien, omdat ze geen professionele reparateur kunnen vinden of omdat ze reparatie bij een professional te duur vinden. In het Repair Café leren deze mensen dat er alternatieven zijn voor weggooien en dat repareren vaak een heel goede optie is.
In Wijdemeren is het Repair Café Kortenhoef onderdeel van het Appelboom project. Iedere eerste woensdag van de maand geopend van 14:00 tot 16:00 uur in ouderencentrum Veenstaete. Het is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is altijd welkom, hiervan kan weer gereedschap en/of materiaal gekocht worden. Kijk op Facebook: Repair Café Wijdemeren voor meer informatie. Ook in heel veel plaatsen in de regio zijn Repair Café’s. Zelf ben ik betrokken bij de Stichting Repair Café’s de BEL (Blaricum, Eemnes en Laren) www.repaircafesbel.nl. Op repaircafe.org/bezoeken vind je alle 1563 Repair Café’s over de hele wereld.
BrandpuntPlus zond nog niet zo lang geleden een interessante documentaire uit over Repair Café’s: brandpuntplus.kro-ncrv.nl/brandpuntplus/repareren-repair-cafe
Doe-het-zelf reparateurs kunnen op Ifixit (www.ifixit.com), heel veel online handleidingen vinden hoe apparaten gedemonteerd kunnen worden om ze vervolgens te kunnen maken.
Op de website van Natuur&Milieu www.natuurenmilieu.nl/meldpunt-kapotte-apparaten kun jij jouw ervaringen delen over producten die te snel kapot gaan en/of slecht te repareren zijn. Tevens kun je daar terecht met ideeën over verbeteringen.
gepubliceerd op 13-6-2018
Reacties door minishoe