Ik was laatst op bezoek bij een vriendin die ik al ruim twintig jaar ken.
Oorspronkelijk was zij een jeugdvriendin van mijn man, hij noemde haar altijd zijn zusje, omdat hij als enig kind graag een zusje had willen hebben.
Samen op dezelfde school gezeten, kwamen ze heel vaak bij elkaar over de vloer, maar op een gegeven moment waren ze elkaar toch uit het oog verloren.
Totdat hij ruim twintig jaar geleden zijn scooter bij een uit zijn jeugd bekende bromfietswinkel in Utrecht Overvecht had gebracht en een uurtje moest wachten. Om de tijd door te komen had hij een bankje gezocht in het park daar in de buurt. En wie kwam daar langs met haar honden, die vriendin. Sinds die tijd is het contact hersteld en zien we elkaar regelmatig.
Ik heb het vaak met haar over haar stamboom, want zij heeft een bijzondere achternaam en daar moest meer over te vinden zijn. Dus ik heb wat gegevens gevraagd en ben thuis gaan zoeken.
Allereerst vond ik een summiere stamboom op MyHeritage, daar heb ik een screenshot van gemaakt en haar toegestuurd. Haar commentaar was dat de geboortedatum van haar moeder niet klopte. Nu wist ik dus dat de gegevens van haar vader wel goed waren en daarmee kon ik een aantal generaties terugvinden.
Daarna heb ik haar kwartierstaat verder uitgezocht en opeens kwam ik een paar bekende namen tegen. Dat was raar. Volgens mij had ik die ook in mijn stamboom en ja hoor dat was zo.
Bleek dat we generaties terug van dezelfde voorouder afstammen Pieter Marchal. Deze Pieter Marchal geboren 13 november 1715 en overleden 31 december 1785 in Utrecht, trouwde op 7 februari 1736 met Maria van Dam geboren op 18 september 1713 en overleden op 7 november 1787 in Utrecht.
Uit dit huwelijk zijn 10 kinderen geboren, waaronder twee zonen, het oudste kind heette Pieter (1737) en het jongste kind Abraham (1757). Ik stam af van Pieter en de vriendin van Abraham.
Dat had ik nooit verwacht.