De firma Niederegger gevestigd sinds 1806 in Lübeck, is een begrip in de hele wereld. Ieder jaar krijg ik, vlak voor de Kerst, van de familie uit Lübeck een grote doos Niederegger marsepein toegestuurd. Deze marsepein is zo fantastisch lekker dat de doos binnen de kortste keren leeg is.

De grondstoffen van marsepein zijn: amandelen, suiker en rozenwater. Hoe hoger het aandeel amandelen, hoe beter de kwaliteit.
De verschillende kwaliteiten marsepein zijn:

    • Niederegger-Marsepein (100:0) bestaat voor 100% uit de fijnste marsepein basis: 65% amandelen en 35% suiker
    • Lübecker Edel-Marsepein (90:10) bestaat voor 90% uit de marsepein basis en een verdere 10% suiker, waardoor het uiteindelijke suikergehalte van het eindproduct op 41,5% uitkomt
    • Lübecker Marsepein (70:30) bestaat voor 70% uit de marsepein basis en een verdere 30% suiker, waardoor het uiteindelijke suikergehalte van het eindproduct op 54,5% uitkomt
    • Consumenten marsepein (50:50) word uit 50% marsepein basis en een verdere 50% suiker samengesteld, waardoor het uiteindelijke suikergehalte op 67,5% uitkomt

De oorsprong van marsepein ligt in de Oriënt, waar kaliefen en haremdames zich al tegoed deden aan een amandel-suiker mengsel. Deze zoete specialiteiten bereikten eerst Spanje en Portugal en werden door de kruistochten via Venetië naar Europa gebracht. In Duitsland werd marsepein in het begin uitsluitend door apothekers samengesteld en gold tot in de 18de eeuw als een exclusief geneesmiddel. Pas in 1714 mochten suikerbakkers in Lübeck marsepein produceren. Echter tot het begin van de 19de eeuw was het vanwege de hoge suikerprijs een nauwelijks te betalen kostbaarheid. Dat veranderde nadat in 1801 de eerste suikerbietenfabriek in gebruik werd genomen. Als gevolg daarvan werd suiker en daarmee ook marsepein voor een breder publiek bereikbaar. Niet lang daarna is het succes van de firma Niederegger begonnen. Maar ook vandaag de dag telt Niedergger marsepein tot de exclusievere zoetwaren, vanwege de kostbare en hoogst aromatische amandelen als hoofdbestanddeel.

Een bezoek aan Lübeck gelegen aan de monding van de rivier de Trave is zeer de moeite waard. De historische binnenstad met haar monumenten zoals de Burgtor en de Holstentor, het marktplein, de vele musea en oude gebouwen, is een lust voor het oog. Maak een rondvaart op de Trave, bezoek het café Niederegger of het strand van Timmendorf.

gepubliceerd op 29-12-2017