een laatste rustplaats in de natuur

Mensen kiezen steeds vaker voor een graf in de vrije natuur, op een plek die zij of hun nabestaanden uitkiezen en waar ze voor eeuwig kunnen blijven liggen.

U koopt het recht om op de plek van uw keuze begraven te worden. Dit eeuwigdurend grafrecht wordt in een akte vastgelegd. Bij het Kadaster wordt het aan de grond gekoppeld. Hierdoor bent u verzekerd van het eeuwige recht op die plek. Wat er ook gebeurt. Daarnaast zijn er voor uw nabestaanden geen zorgen over het verlengen van het grafrecht of over het onderhoud van het graf.
Het is een betaalbaar alternatief voor traditioneel begraven of cremeren.
Bij natuurbegraafplaatsen die aangesloten zijn bij Natuurbegraven Nederland bestaat de mogelijkheid om in termijnen te betalen.

Niet iedere natuurbegraafplaats biedt eeuwige grafrust, het merendeel biedt grafrecht van bepaalde tijd.
De soorten graven kunnen verschillen per natuurbegraafplaats. Mogelijkheden bij natuurbegraven kunnen zijn:

    • een graf (bedoeld voor één kist)
    • een klein urnengraf (bestemd voor één urn)
    • een groot urnengraf (bestemd voor maximaal zes urnen)

Als u naast uw dierbare begraven wilt worden, kunt u twee graven naast elkaar kopen.

Naast de aankoopkosten van het graf betaalt u bij een uitvaart eenmalig begraafkosten voor de wettelijk verplichte grafadministratie, het inmeten, klaarleggen en sluiten van het graf, de assistentie door een medewerker tijdens de begrafenis, de houten boomschijf met inscriptie, de houten bewaardoos voor alle documenten en het gebruik van de loopkoets.

Een graf wordt handmatig en nauwkeurig ingemeten volgens een driehoeksmeting, waarna de coördinaten worden omgezet in GPS. De graflocatie wordt vervolgens vastgelegd in uw grafakte en op een plattegrond. Met behulp van deze plattegrond en coördinaten kunt u een graf altijd weer terugvinden.

De aankoop van een plek op een natuurbegraafplaats staat los van de afscheidsceremonie. Bij natuurbegraven staan individuele vrijheid en een persoonlijk karakter voorop. U krijgt letterlijk en figuurlijk alle tijd en ruimte om het afscheid naar eigen wensen en ideeën in te vullen.
U bepaalt hoe het afscheid eruit ziet en wie dat voor u regelt. U kunt een uitvaartondernemer de uitvaart laten regelen, maar u kunt dit ook zelf doen. Of u nu voor een cateraar kiest, een cateraar laat regelen of zelf voor hapjes en drankjes zorgt: u kunt rekenen op een uniek en eervol afscheid in een mooie natuurlijke omgeving. Wat uw wens ook is, men staat klaar met advies en denkt graag mee over hoe uw wensen verwezenlijkt kunnen worden.

Er zijn in Nederland nu een klein aantal natuurbegraafplaatsen o.a. Heidepol bij Arnhem, Maashorst bij Schaijk en Schoorsveld bij Heeze.
Deze natuurbegraafplaatsen zijn dagelijks voor iedereen vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

 

Voor meer informatie kijk op: www.natuurbegravennederland.nl

gepubliceerd op 11-9-2017