Niet iedereen kan even goed zien in het donker. Ogen kunnen moeite hebben om zich aan te passen bij de overgang van licht naar donker of andersom. Vooral als je wat ouder wordt kan het een probleem zijn en helemaal tijdens het autorijden ’s avonds onder ongunstige weersomstandigheden zoals regen of mist. Het is vervelend als je niet alles optimaal kunt waarnemen in het donker, zeker als er opeens een paar felle autolichten opdoemen waardoor je wordt verblind. Dit kan heel gevaarlijk zijn.

Een nachtzichtbril beschermt je ogen tegen verblinding en storende lichteffecten. De gele glazen filteren het licht waardoor witte oppervlakken en felle verlichting rustiger worden om naar te kijken.

Maar:
Alle gekleurde glazen geven een vermindering van zicht. Ze laten namelijk minder licht door en zien hangt samen met de lichtinval in je ogen. Een heel donkere zonnebril is slecht tijdens het rijden in het verkeer.

Echter de meeste klachten van ‘s avonds slecht zien ontstaan door een hele kleine sterkte afwijking in de ogen, die overdag niet opvalt of stoort, maar doordat je pupillen in het donker groter worden valt het ‘s avonds meer op.

Een correctie met bril of lenzen is beter dan een bril met geel glas.
En dan zijn er ook nog mensen die last hebben van nachtblindheid, hier werkt een geel glas niet en bij mensen met kleurenblindheid kan deze juist averechts werken!

Trouwens er is wel degelijk verschil tussen de goedkope brillen en een nachtzichtbril van de opticien. Het glas moet een bepaalde kleur geel hebben anders heeft het niet het gewenste effect. Daarom is het verstandig om bij een gerenommeerde opticien eerst een test te laten doen, waaruit naar voren komt of een nachtzichtbril zou helpen!
Voor brildragers bestaan er overzetbrillen.

gepubliceerd op 1-3-2018