Eén van mijn hobby’s is het ontwerpen en maken van miniatuur schoenen, laarzen, tassen, koffers en zadels. Meestal in schaal 1:12, maar ook in andere maten.
Ik sta op beurzen in binnen en buitenland en verkoop over de hele wereld mijn miniatuur lederwaren.
Mijn man heeft een prachtige houten koffer gemaakt, die ik kan ombouwen tot schoenen etalage met verlichting.
Deze sjouw ik dan overal mee naartoe. Het enige wat ik hoef te doen is mijn schoenen uit te stallen en het licht aan te doen. Erg handig.
Ben jaren geleden begonnen met het maken van miniatuur meubeltjes, maar heb mij nu gespecialiseerd in het werken met leer.

Mijn man, die zelf veel met leer doet en ook schoenen, laarzen en zadels heeft gemaakt, maar dan in het groot, heeft mij indertijd op het idee gebracht.
In het begin stond ik hier nogal sceptisch tegenover, aangezien het een enorm priegelwerk is en vroeg hem het eerst zelf maar eens te proberen.
Na een dag zwoegen had hij toch met die dikke vingers van hem, een paar prachtige rijlaarzen gemaakt, één op twaalf. Helemaal zoals echte laarzen ook gemaakt zijn.
Heb nu een hele schoenen en laarzen lijn gecreëerd en er komen natuurlijk steeds weer nieuwe modellen bij.
Ook ontwerp ik voor tijdschriften patronen en vertel mensen hoe ze het moeten maken.
Dit heb ik ook mogen doen in Amerikaanse bladen : Miniature Collector en Nutshell News (tegenwoordig Dollhouse Miniatures).
Heb laatst weer een opdracht gekregen van Dolls House Nederland voor 6 items, waarvan er 5 zijn gepubliceerd.
Er wordt tegenwoordig veel geld uitgegeven voor interieur modelbouw, een mooi woord voor poppenhuizen en miniaturen.
Op de verschillende beurzen door de hele wereld is een enorm aanbod van simpel meubilair tot antiek, van plastic poppen tot porselein,
kortom alles in miniatuur. Dit kan soms wel in de duizenden euro’s lopen. Het is ongelooflijk wat mensenhanden kunnen maken.
Het is een aanrader zo’n beurs eens te bezoeken. Oud en jong, mannen, vrouwen en kinderen, men vindt ze daar allemaal.

gepubliceerd op 13-02-2011