Omdat wij vroeger altijd eigen paarden hebben gehad, werd een aantal jaren geleden mijn interesse gewekt door een artikel over miniatuur paarden en harnachement. Aangezien ik al geruime tijd miniatuur schoenen maak en deze over de hele wereld verkoop, ben ik gewend aan dit priegelwerk en ben begonnen met het maken van zadels en hoofdstellen.

Hierover heb ik verschillende artikelen geschreven in Nederlandse en Amerikaanse tijdschriften en sta, wanneer er een beetje tijd over is, op beurzen.
In Amerika is het verzamelen, maken en beschilderen van miniatuur paarden en alles wat erbij hoort, een echte hype. Er worden zelfs wedstrijdshows gehouden, waarbij deze paarden getoond in verschillende settings, gejureerd worden.

De NAMHSA (North American Model Horse Show Association) organiseert regelmatig een show. De NAN (North American Nationals) is een wedstrijdshow die sinds 1995, jaarlijks wordt gehouden.
Zo’n wedstrijd is wat veel mensen het meest fascinerende aspect van het miniatuur paarden verzamelen vinden.

Voor een wedstrijd schrijven mensen hun paard in voor specifieke categorieen en de winnaars krijgen net als bij de echte paardenraces, een rozet.
Modelpaarden worden gemaakt van verschillende materialen: kunststof, hout of porcelein, op schaal Traditional(1:9), Classic(1:12), Little Bits(1:20), Stablemates(1:32), Micro Mini scale(1:64).

Zadels en hoofdstellen zijn van echt leer, een kopie op schaal, uitgewerkt tot in de kleinste details.
De verschillende stijlen zijn: Engels, Western, Arabisch, Indianen, Circus, Middeleeuws, Paradeset. Miniatuur zadels en laarzen van echt leer, als oorbellen, zijn ware kunstwerkjes.
Deze worden alleen op bestelling gemaakt en zijn zeer prijzig.
Het maken van een miniatuur zadel is zeer tijdrovend, alhoewel dit verschilt per stijl.

gepubliceerd op 6-11-2011