met chocolade of aardbeien topping

Ingrediënten
Bodem:
120 gr amandelmeel
50 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
20 gr erythritol
snufje zout

Vulling:
200 gr monchou, op kamertemperatuur
250 ml slagroom
50 gr erythritol
3 blaadjes gelatine
1 tl vanille aroma

Ganache:
100 gr pure chocolade 85% cacao
200 ml slagroom
2 blaadjes gelatine
Topping:
400 gr aardbeien
3 blaadjes gelatine
2 el erythritol

Benodigdheden:
beslagkom
springvorm
mixer
bakpapier

Bereiding

De taart bestaat uit een bodem, een monchouvulling met daarop een ganache of een topping van aardbeien.

Bodem:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Snij de roomboter in blokjes en doe dit samen met het amandelmeel, zout en suiker in een beslagkom. Kneed het tot een deeg.
Bekleed de springvorm (18 of 20 cm) met het bakpapier, verdeel het deeg met de handen over de bodem en druk het goed aan met een lepel of je vingers. Bak de bodem ongeveer 15 minuten. Daarna goed af laten koelen.

Vulling:
Doe 3 gelatineblaadjes toe in een schaaltje met koud water en laat dit op z’n minst 5 minuten weken. Ondertussen klop je monchou, vanille aroma en suiker tot een luchtige massa. Klop daarna de slagroom in een andere kom. Schep de geklopte monchou vervolgens met een spatel door de slagroom.
Doe 50 ml water in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Haal de pan dan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het hete water. Daarna voeg je al roerend de opgeloste gelatine toe aan de slagroom en monchou massa. Schenk het mengsel in de springvorm en zet het minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Ganache:
Breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een kom. Laat 2 gelatineblaadjes in koud water weken. Verwarm vervolgens de slagroom totdat deze heet is (maar niet kokend) en roer vervolgens de gelatine erdoor. Giet het over de chocolade en mix tot een gladde crème. Af laten koelen en dan over de taart verdelen.

Topping:
Pureer de aardbeien met de suiker. Laat 2 gelatineblaadjes in koud water weken. Doe 50 ml water in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Haal de pan dan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het hete water. Daarna voeg je al roerend de opgeloste gelatine toe aan de aardbeienpuree, laat het een afkoelen en verdeel het dan over de taart. Zet de taart in de koelkast tot de topping gestold is.

Gepubliceerd op 23 september 2020