Stel je hebt last van je maag, je wilt van je vetrollen af, je bloeddruk is af en toe te hoog of je houdt soms vocht vast, dan is het overschakelen naar koolhydraatarm eten een goede keuze. Daarbij is het wel van belang dat je veel gezonde vetten eet, omdat je lichaam daar de energie uit moet halen i.p.v. uit alle koolhydraten.

Maar hoe doe je dat:
Om te beginnen kun je producten eten die van zichzelf al koolhydraatarm zijn of ze vervangen door een koolhydraatarme variant.

Product Vervangen door/beste keus
Brood Koolhydraatarm brood
Suiker Erythritol en Steviala
Meel Amandelmeel en kokosmeel
Jam Suikervrije jam
Pindakaas 100% pindakaas
Mayonaise Zaanse mayonaise
Chocolade Chocolade met tenminste 90% cacao
Vetten en eiwitten Avocado’s, kokosolie, eieren, noten, vette vis
Fruit Frambozen, aardbeien, blauwe bessen

Er zijn handige lijsten:
1) met koolhydraten: https://thenewfood.nl/koolhydratentabel/
2) met de voedingswaarden van de meest uiteenlopende voedingsmiddelen: www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/, hier kun je ook je BMI berekenen.

Waar beslist veel koolhydraten inzitten:
brood, aardappels, pasta, rijst, koekjes, frisdrank en allerlei zoetigheid, maar ook dingen waarvan je het niet verwacht zoals bijvoorbeeld melk.
Het is dus van belang om in de supermarkt goed de etiketten te lezen en zo veel mogelijk onbewerkte producten te kopen. Een koolhydraatarm dieet, waarbij je tussen de 50 en 100 gram koolhydraten per dag eet, zorgt ervoor dat je minder trek hebt en het heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Je kunt desondanks allerlei lekkere dingen zoals ijs en gebak blijven eten, mits je het zelf maakt volgens een koolhydraatarm recept en daar zijn er genoeg van te vinden op internet.

Gepubliceerd op: 7 oktober 2020