Ingrediënten:

  • 250 gram suiker
  • 50 ml water
  • 200 ml room
  • 50 gram roomboter

Doe de suiker en het water in een steelpannetje en zet de pan op een middelmatig vuurtje. Roer tot het mengsel kookt. Zodra het water verdampt is, zal de gesmolten suiker gaan kleuren. Daarna vooral NIET meer roeren!
Je mag wel de pan een beetje ronddraaien. Hou hierbij goed in de gaten dat het niet te donker wordt, want dan is het bitter geworden. Het temperatuurverschil tussen een lekkere en een niet meer te gebruiken karamel is slechts een paar graden. Heel handig daarbij is een suikerthermometer.
Als de suiker een mooie goudbruine kleur heeft, zet je het vuur uit.


Voeg dan al roerend, beetje bij beetje de slagroom toe. Let op, want dit kan flink spetteren en gesmolten suiker is gloeiend heet!
Hierna de roomboter toevoegen en doorroeren tot je een mooie gladde karamelsaus hebt. Goed af laten koelen.

Deze saus kun je gebruiken op ijs, pannenkoeken, taart, wafels en alles wat je maar lekker lijkt.
In een afgesloten potje of bakje kun je het in de koelkast 2 weken bewaren.
Is het dan té hard geworden, kun je dit verhelpen door het even op te warmen.

Gepubliceerd op: 20 mei 2020