Heel veel mensen hebben op dit moment last van jeukende bultjes. Eerst dacht ik dat het van de knutten kwam, maar die moeten nu weg zijn. En de bultjes verschijnen zo maar ineens, meestal op onbedekte delen van je lichaam: zoals in je hals en op je gezicht, armen en benen, maar dat hoeft niet. Je wordt gek van de jeuk en blijft maar krabben. Bij toeval hoorde ik van iemand dat het komt door de eikenprocessierups. Die hebben brandharen die je niet ziet en naast de verschrikkelijke jeuk voor allerlei nare symptomen kunnen zorgen zoals rode of gezwollen ogen en problemen met de luchtwegen. Ook honden en paarden kunnen er last van hebben. Voor hen kan het zelfs gevaarlijk zijn.

Dat het zo erg is komt omdat het aantal rupsen de laatste jaren verdriedubbeld is. De rupsen komen voor van mei tot juli. De verwachting is dat het dit jaar nog langer aan zou kunnen houden en ook al zijn de nesten leeg, de brandharen blijven erin zitten en kunnen gemakkelijk nog jarenlang tot tientallen meters ver door de wind verspreid worden.

Ga ze niet zelf te lijf, want dat maakt het probleem alleen maar groter. Neem contact op met de gemeente en/of laat ze vakkundig verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf.

Niet alleen aloe vera-, calendula- en mentholzalf helpen tegen de jeuk, maar ook glassex. Heb je dat niet in huis dan kun je een haarföhn gebruiken. Het gebied waar de bultjes zitten goed warm maken. Pas wel op voor verbranden. Ik heb het uitgeprobeerd en het helpt echt.

Gepubliceerd op 10 juli 2019