Is de naam van de Historische Kring Ankeveen, ‘s-Graveland en Kortenhoef (www.hk-kortenhoef.nl), gegeven bij de oprichting en mede bedacht door dominee Wubkes. Nu associeerde ik “In de Gloriosa” altijd met iets kerkelijks, iets katholieks en ik denk velen met mij, maar het tegendeel is waar.
De Gloriosa superba ‘Rothschildiana’ is een bijzonder mooie lelie met zes vuurrode bloembladeren omgeven door een gele rand, de nationale bloem van Zimbabwe. Er zijn meerdere kleurvariëteiten.
Oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Azië en Afrika zijn ze in het begin van de 20e eeuw door Engelse ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht en daarna ook in ‘s-Graveland terechtgekomen.
In de moestuin op de buitenplaats “Westerveld” stond een kleine kas van de toenmalige tuinbaas dhr. Kruimer waar deze klimlelie voor het eerst in Nederland met succes werd gekweekt. In die tijd (van 1950 tot 1990) was er op Boekesteyn een agro-biologisch laboratorium gevestigd van een chemisch bedrijf (Philips Duphar) dat farmaceutische producten vervaardigde en diverse vestigingen had in Nederland, waaronder één in ‘s-Graveland, waar men erin slaagde de Gloriosa op grotere schaal voor commerciële doeleinden te telen. In de zestiger jaren behaalden zij meerdere gouden medailles en andere prijzen met de daar ontwikkelde en toegepaste kruisingen.
De Gloriosa is een plant met een knolvormige wortelstok die houdt van warme temperaturen en niet teveel water. Op een zonnig plekje kan deze snelgroeiende klimmer binnenshuis wel 1,5 à 2 meter worden en in een kas nog veel hoger.
Na het planten sterft de wortelstok af en vormt twee nieuwe scheuten.
’s Winters moeten de knollen droog en bij kamertemperatuur bewaard blijven om het volgende jaar weer geplant te kunnen worden.
Pas wel op, want alle delen van deze plant zijn giftig.
Bron: ‘s-Graveland en de Gloriosa door J. Van Gammeren.
gepubliceerd op 3-10-2018
Reacties door minishoe