Iemand vroeg mij laatst waarom de website van de Triangel-online www.triangelonline.nl geen groen slotje heeft. Deze persoon dacht dat het daarom niet veilig was deze website te bezoeken. Maar dat is helemaal niet het geval. Het groene slotje (kan per webbrowser verschillen) geeft aan dat een website een beveiligingscertificaat heeft en deze is alleen nodig als bezoekers daar iets invullen.
Bijvoorbeeld bij een online bestelling je adresgegevens opgeven en een betaling doen, maar ook als je een contactformulier invult, reageert op een blog of je aanmeldt voor een nieuwsbrief. Dan wil je dat het versturen van die gegevens via een beveiligde verbinding (https) gebeurt.
Het certificaat zorgt ervoor dat cybercriminelen geen toegang kunnen krijgen tot de gegevens die bezoekers via hun browser uitwisselen met de server waar een website staat.
Bovendien zijn er gratis beveiligingscertificaten te downloaden.
Ook bij een website met een groen slotje o.i.d. moet je toch nog voorzichtig zijn. Deze beveiliging (https) geeft geen garantie, het zegt alleen iets over de verbinding, niets over de inhoud van websites.
Ook criminelen kunnen websites bouwen die werken met deze beveiliging. Je loopt dan evengoed een risico.
Voor een website zoals die van de Triangel-online, waar je alleen de krant leest, is een beveiligingscertificaat echter niet nodig.

gepubliceerd op 15-5-2019