Een fris en fruitig toetje vol mineralen en eiwitten, maar met heel weinig calorieën

Gelatine is niet plantaardig. Het wordt gemaakt van dierlijke afvalproducten zoals huid, botten en bindweefsel van koeien en varkens. Het is een helder en smaakloos eiwit, afgeleid van collageen, een proteïne dat van nature ook in ons lichaam voorkomt. Gelatine wordt soms ook gemaakt van het collageen uit visgraten. Het plantaardige alternatief is agar-agar een vegetarisch bindmiddel gewonnen uit algen. Alle eiwitten bestaan uit aminozuren, maar de hoeveelheid en soort verschillen per eiwitbron. Het lichaam kan zelf geen essentiële aminozuren produceren. Daarom moet je deze via je voeding tot je nemen en omdat plantaardige eiwitbronnen niet compleet zijn, is het dus moeilijker voor vegetariërs om alle essentiële eiwitten/aminozuren binnen te krijgen.

Gelatinepudding is eenvoudig en snel te maken, maar het opstijven in de koelkast duurt een aantal uren. Hou daar rekening mee.

Benodigdheden:
– 6 gelatineblaadjes (11 gram)
– 400 gram aardbeien
– 250 ml water

Bereiding:
Leg de gelatineblaadjes 5 minuten te weken in een ruime hoeveelheid koud water. Gebruik je agar-agar poeder dan is 1/3 (2 à 3 gram) genoeg. Vlokken en sticks zijn minder sterk. Nadeel van agar-agar is dat het niet goed werkt met hele zure of vette ingrediënten.
Pureer de aardbeien en voeg het water toe. Doe dit mengsel in een schaal.
Als de gelatineblaadjes geweekt zijn, knijp je ze uit. Doe 5 eetlepels water en de gelatine in een steelpannetje en verwarm dit al roerende totdat de gelatine is opgelost (het mag niet koken en dat is ook helemaal niet nodig, behalve als je agar-agar gebruikt dit moet juist wel enkele minuten koken). Het oplossen gaat heel snel. Roer de vloeistof door de aardbeienmoes en blijf even roeren. Daarna kun je het mengsel verdelen over 4 glazen schaaltjes. Zet ze in de koelkast en na 2 tot 4 uur zijn ze klaar.

In plaats van aardbeien kun je ook andere vruchten nemen zoals frambozen, kersen, bramen, sinaasappelen, citroen, etc. Je kunt ook een deel pureren en de rest als stukjes in de schaaltjes doen.

Hou er wel rekening mee dat ananas, kiwi, meloen en papaja de werking van de gelei teniet doen, tenzij je ze blancheert.

gepubliceerd op 16-5-2018