De gaskraan wordt langzaam dichtgedraaid

Om te kunnen voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs wil Nederland in 2050 volledig van het aardgas af zijn. Het doel is dat in 2020 14 procent van onze energievoorziening duurzaam is, in 2023 moet dit 16 procent zijn, om uiteindelijk in 2050 tot 100 procent te komen; de uitstoot van broeikasgassen is dan maar liefst met 80-95% gedaald ten opzichte van 1990.
Om dit te kunnen bereiken moet een overstap gemaakt worden naar andere vormen van energie.
Als je gasloos wil gaan wonen heb je voor drie dingen een oplossing nodig: koken, warm water en verwarming. Alternatieven voor gas zijn : zonnepanelen, zonneboilers, inductiekookplaten, warmtepompen, pelletkachels en biomassaketels.

Het probleem is echter dat niet alle bestaande woningen geschikt zijn voor de alternatieven van gas.
En dan nog maar niet te spreken over de kosten die dit met zich meebrengt.
Het idee is wel dat een investering zichzelf op den duur terugverdient. Soms kun je voor energiebesparende maatregelen gebruikmaken van financieringen in de vorm van verschillende soorten leningen. Ook zijn op veel van de maatregelen subsidies van toepassing. Deze maken de terugverdientijd korter.

Zo is er een Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) welke een tegemoetkoming geeft bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.
De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

De indicatieve subsidiebedragen zijn:

  • Voor warmtepompen tussen de € 1000 en € 2.500
  • Voor zonneboilers is dit vanaf € 500 per apparaat, afhankelijk van de jaaropbrengst
  • Voor een pelletkachel krijg je € 50 per kW vermogen van de kachel, met een minimum van € 500. De hoogte van het uiteindelijke subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie
  • Voor een biomassaketel krijg je minimaal € 2500 voor een ketel met 40 kW. Voor elke kW hierboven ontvang je € 110 extra. Ook hier is de hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie

Maar miljoenen huishoudens hebben niet eens geld achter de hand voor het vervangen van noodzakelijke producten. Laat staan dat ze geld hebben om te investeren in de verbetering van hun huis. Zij zullen de 15.000 à 20.000 euro die nodig is om duurzamer te gaan wonen, niet op kunnen brengen.
Men wil wel gasloos wonen, maar het mag niets extra kosten.

gepubliceerd op 11-4-2018