Ganache is een mengsel van chocolade en room. Het wordt gebruikt als vulling in bonbons en truffels of voor de decoratie van taarten. Je kunt een witte, een melk of een pure ganache maken. De verhoudingen zijn als volgt:

wit –100 ml slagroom en 200 gram witte chocolade;

melk – 100 ml slagroom en 150 gram melkchocolade;

puur – 100 ml slagroom en 100 gram pure chocolade.

Verder kun je hier nog gehakte nootjes, gedroogd fruit of een beetje likeur aan toevoegen.

Breek de chocolade in kleine stukje en doe ze in een niet te grote hittebestendige kom. Doe de slagroom in een steelpannetje en verwarm het totdat het aan de randen begint te borrelen. De room mag niet koken. Giet het over de chocolade en laat even staan. De chocolade begint dan te smelten. Roer nu net zo lang totdat het een gladde massa is. Laat het een tijdje afkoelen, dek het af met huishoudfolie en zet het een paar uur in de koelkast.

ganache puur

Zodra de ganache opgesteven is, is het gebruiksklaar. Klop het op met de mixer voor een luchtiger geheel. Vul een garneerspuit of spuitzak en je kunt aan de slag.

wiite chocolade smelten

Wil je gevulde bonbons maken dan moet je eerst chocolade au-bain-marie verwarmen. Zodra het vloeibaar is, in een bonbonmal gieten, even laten staan zodat zich een laag vormt en dan leeggieten.

bonbonmal gevuld met chocolade en ganache

De mal in de koelkast zetten zodat de chocolade hard wordt. Daarna kun je de bonbons vullen met de ganache. Niet helemaal tot de rand, want er moet nog een bodem onder. Als de bonbons gevuld zijn met de ganache, de rest van de chocolade nog even een beetje opwarmen zodat het weer vloeibaar wordt en dan de vormpjes tot de rand toe vullen. Het geheel goed laten afkoelen in de koelkast of vriezer.

bonbonmallen gevuld met ganache

Ganache kun je ongeveer een week in de koelkast en tot een maand in de vriezer bewaren.

Gepubliceerd op 15 jan 2020