Nadat je je stamboom hebt uitgezocht is het misschien leuk om een familiegeschiedenis te schrijven in de vorm van een verhaal of misschien wel een heel boek. Een kale stamboom is niet interessant om te lezen, dus is het aan te raden er een mooi waarheidsgetrouw verhaal omheen te weven. Daarvoor moet je wat meer gegevens zoeken over de personen, plaatsen en gebeurtenissen. Een deel van de gegevens kun je halen uit de akten die je gevonden hebt tijdens het maken van je stamboom. En afhankelijk van de periode waarin het zich afspeelt zijn bidprentjes, notariële archieven, kranten, huwelijkse bijlagen, rechterlijke of politie archieven en volkstellingen een goede bron. Naar aanleiding van een beroep kun je meer algemene informatie hierover opzoeken. Of van de geboortedatum en -plaats wat zich daar allemaal afspeelde in die tijd.

Een andere vraag kan zijn: waar komt de familienaam vandaan en hoe heeft deze zich verspreid. Heeft een familie uit het buitenland zich in Nederland gevestigd of is men juist geëmigreerd. Scheepspassagierslijsten, lijsten van landverhuizers, militaire registers, een Streekarchief of een Historische Kring, allemaal bronnen van informatie. Het niet alleen belangrijk om te bepalen wat je gaat schrijven, maar ook voor wie je verhaal/boek bedoeld is: alleen familie of een breder publiek.
Maak van al het materiaal dat je ter beschikking hebt een ruwe indeling voor het boek. Om het geheel te illustreren zijn foto’s en plaatjes van groot belang.
Vind je het moeilijk om een goed verhaal te schrijven, dan is een boek over hoe je een familiegeschiedenis schrijft een goed hulpmiddel. Er zijn er genoeg te koop.
En wanneer het verhaal dan klaar is moet je nog het formaat, de lay-out, soort omslag, papiersoort, aantal pagina’s etc. bepalen voor het uiteindelijke resultaat.
Heb je moeite om een goede indeling te maken, dan zijn er op internet diverse bedrijven te vinden die kant-en-klare sjablonen aanleveren en waar je één of meerdere boeken kunt laten publiceren voor een redelijke prijs.

gepubliceerd op 14-11-2018