AMIS techniek
Ik had al een paar jaar last van hevige spierpijn in mijn benen, van mijn taille tot aan mijn voeten. Wat ik ook deed sporten, fysiotherapie, etc. niets hielp, alleen pijnstillers konden de pijn en stijfheid wegnemen. Maar ja, dat is geen oplossing op de langere termijn. Toen de dokter opperde: “Wordt het niet eens tijd om aan een nieuwe heup te denken?”, schrok ik. Een nieuwe heup, ik had nog nooit een operatie ondergaan. Het was iets waar ik erg tegenop zag. Toch kwam de tijd dat ik er niet langer onderuit kon, het moest gebeuren.
Nadat we heel veel informatie bekeken hadden, kreeg ik van iemand het adres van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Een vriendin van 86 had daar een nieuwe heup gekregen volgens de AMIS methode en was binnen de kortste keren weer mobiel zonder revalidatie of fysiotherapie. Dit deed mij besluiten om daar ook heen te gaan. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. De operatie was een fluitje van een cent, door de ruggenprik en een roesje heb ik absoluut geen pijn gehad en na 2 nachtjes in het ziekenhuis mocht ik al weer naar huis. Eenmaal thuis ging het zeer voorspoedig en kon ik al gauw weer van alles zonder hulp nodig te hebben. Dit is inmiddels twee jaar geleden en de andere heup is binnenkort aan de beurt.
De operatie
Het hele heupgewricht wordt vervangen door een kop en een kom die precies in elkaar passen.
Het litteken zit aan de voorzijde van het lichaam, is 10 tot 15 cm lang en zit gedeeltelijk in de lies. Het gaat hierbij om het vervangen van het eigen heupgewricht door een heupprothese volgens de AMIS procedure. AMIS staat voor: Anterior (voorste), Minimally (minder), Invasive (ingrijpende), Surgery (chirurgische ingreep). De bedoeling van AMIS is zo min mogelijk ‘spier’ weefsel te beschadigen tijdens de ingreep en hiermee het herstel te bespoedigen.
Het voordeel
Dit is vooral te merken in de eerste 6 tot 12 weken na de operatie. Het herstel van de patiënt, gemeten in pijn, het gebruik van krukken en wanneer je weer kan werken of sporten, gaat sneller dan bij andere technieken. Vlak na de operatie mag je al uit bed en een stukje lopen en de dag daarna een stukje traplopen. Ook heb je na deze operatie minder beperkingen. Zo ben je niet verplicht om 6 weken op je rug te slapen en mag je zelf bepalen hoelang en met hoeveel krukken je loopt. De meeste mensen kunnen één of twee dagen na de operatie alweer naar huis.
Paspoort
Als drager van een heupprothese blijft de kans op infectie, ook in de toekomst, bestaan. Bij ontslag ontvang je een paspoort waarin staat welke prothese je hebt gekregen. Hiermee kun je de huisarts, tandarts of specialist van te voren inlichten als er een operatie of een andere inwendige ingreep verricht moet worden. Tevens heb je het paspoort nodig als je op reis gaat, want detectiepoortjes gaan geheid af.
gepubliceerd op 19-9-2017
Reacties door minishoe