Omdat ik me sinds 2003 bezig hou met de verschillende familie stambomen, ging ik op een gegeven moment ook denken aan een DNA test om meer te weten te komen over mijn verre voorouders.
Via archieven zoals de Burgerlijke Stand welke teruggaat tot 1811 en de DTB (doop, trouw en begraaf) boeken kun je komen tot de 17e en soms zelfs tot de 16e eeuw, maar dan houd het meestal op. Wil je meer weten dan kun je een DNA-test doen. Bedenk wel dat de helft van je DNA afkomstig is van je vader en de andere helft van je moeder, met uitzondering van het Y-chromosoom dat van vader op zoon gaat en het mytochondriaal DNA dat van moeder op kind gaat.
Uit iemands DNA kan een heleboel informatie gewonnen worden, omdat iedere generatie van dezelfde familie, dezelfde overeenkomsten in het DNA heeft. De opbouw van je DNA en de migratieroutes daarvan kunnen d.m.v. een dergelijke test worden vastgesteld. Zo zou je te weten kunnen komen waar je verre voorouders oorspronkelijk vandaan kwamen, welk traject ze afgelegd hebben en met welke bevolkingsgroepen op aarde jouw DNA het meest overeenkomt.
DNA
In elke celkern is het DNA verdeeld over 46 chromosomen, die in paren voorkomen. Van elk paar is één chromosoom (DNA-molecuul) overgeërfd via de (spermacel van de) vader, het andere via de (eicel van de) moeder. Er zijn 22 paren van zogenoemde autosomale chromosomen (met het autosomale DNA) en één paar geslachtschromosomen. De geslachtschromosomen bij mannen bestaat uit een X- en een Y-chromosoom en worden weergegeven als XY. Vrouwen hebben twee X-chromosomen, weergegeven als XX. In elke celkern is de erfelijke informatie, het DNA, dus verdeeld over 23 chromosoomparen. Naast het DNA in de celkern is er een zeer geringe hoeveelheid DNA in de mitochondriën van de cel. Dit is het mitochondriale DNA. Mitochondriën voorzien de cel van energie. Het DNA van een persoon is in alle lichaamscellen hetzelfde.
De test
Er zijn verschillende soorten testen: autosomaal (standaard), mitochondriaal (mtDNA) en Y-DNA.
Het testpakket bestaat meestal uit speciale wattenstaafjes waarmee speeksel van het wangslijmvlies wordt genomen (maar soms moet je je speeksel in een buisje spugen), instructies en materiaal om het naar een laboratorium te sturen. Het duurt doorgaans een flink aantal weken voordat het resultaat bekend is en je het rapport krijgt.
De DNA-resultaten kun je gebruiken voor verder onderzoek naar je eigen familie. Door ze online te plaatsen kun je via DNA-matching met verschillende databases familieleden ontdekken, waarvan je niet wist dat je ze had.
Nu zijn er een heleboel verschillende firma’s die deze testen aanbieden en de prijzen verschillen enorm. Er zijn er ook bij die niet alleen je afkomst testen, maar tevens een persoonlijk leefstijl advies kunnen geven op basis van: je DNA-profiel, je genetische aanleg, je erfelijke eigenschappen en zelfs je gevoeligheid voor specifieke medicijnen.
De meest bekende zijn:
- FTDNA: www.familytreedna.com
- Ancestry: www.ancestry.com/dna
- 23andMe: www.23andme.com
- MyHeritage: www.myheritage.nl/dna
Het moeilijkste is nu om een keuze te maken.
gepubliceerd op 5-12-2017
Reacties door minishoe