Delpher.nl is een website ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek. Hier vind je ruim 12 miljoen Nederlandstalige krantenpagina’s uit de periode van 1618-1995 (dit betreft niet alleen landelijke, maar ook regionale kranten), 83.000 boeken uit de 17e t/m 20e eeuw, 7 miljoen pagina’s uit 840 verschillende tijdschrijften van de 19e, 20e en 21e eeuw en een collectie uitgetypte radiobulletins van het ANP uit de periode 1937 tot 1989.

Voor genealogen is deze website van onschatbare waarde bij het zoeken naar informatie over familieleden.

gerlach voorstraat utrecht

Zo was ik benieuwd of ik iets kon vinden over de herenmodezaak waar mijn opa (hij maakte thuis herenvesten op maat) voor gewerkt heeft. De winkel bevond zich aan de Voorstraat in Utrecht en was van de Gebr. Gerlach. Bij Delpher gezocht op “gerlach voorstraat” en vond tussen alle resultaten een paar advertenties van hen.

gerlach voorstraat utrecht

Dat zijn fantastische dingen om je stamboom mee aan te kleden.

En als je dan verder kijkt op zo’n krantenpagina dan staan er hele leuke dingen om te lezen. Zoals bijvoorbeeld een advertentie in de Utrechtsche courant van 29 mei 1942, hoe je vier keer zo lang met je theerantsoen kunt doen. Heel belangrijk in die tijd.

theerantsoen

Ik zou zeggen ga eens op zoek en misschien ontdek je verrassende dingen.

Gepubliceerd op: 27 november 2019