Barbie is wel de bekendste van alle Fashion Dolls.
De Amerikaanse zakenvrouw Ruth Handler is verantwoordelijk voor het ontwerp van de pop. Als inspiratie gebruikte zij de Duitse pop genaamd Bild Lilli, een slanke pop met een paardenstaart, lange benen met hoge hakken, gekleed in een minirok. Nadat de rechten voor de pop verkregen waren door de Amerikaanse speelgoed fabrikant Mattel, Inc. kon met de productie begonnen worden. Gekleed in een zwart-wit badpak, maakte Barbie haar debuut op de jaarlijkse New York’s Toy Fair in 1959.

 

Barbie genoemd naar Barbara de dochter van Ruth Handler is al meer dan vijftig jaar een belangrijk onderdeel van de Fashion Doll markt. Niemand had gedacht dat een pop met het figuur van een volwassene zo’n succes zou worden. Het eerste jaar werden er meteen al 351.000 van verkocht. Inmiddels zijn er miljoenen op de markt gebracht.
Een paar jaar later was de vraag naar een speelkameraad voor Barbie was zo groot dat Mattel een mannenpop produceerde genaamd Ken. Later werd de familie uitgebreid met Midge, Skipper, Todd and Stacie (tweeling broer en zus), Kelly, Krissy, Francie, Becky en vele anderen. Het assortiment breidde zich steeds verder uit. Naast kleding en schoenen, kwamen er ook auto’s, paarden, honden, katten, een huis, een vliegtuig, een motor, een camper en zelfs een limousine.
Om mee te gaan met de mode heeft het uiterlijk van Barbie in de loop der jaren vele malen een verandering ondergaan.

Tegenwoordig zijn er naast Barbie nog een heel aantal andere Fashion Dolls : Robert Tonner, Integrity Toys, Madame Alexander, Volks Dolfie en Super Dolfie, BJD’s (ball jointed dolls), Franklin Mint, Momoko, Cleabella, Blythe, Pullip, Sandra Billoto, Helen Kish, Jean McLean Lollipop, Joe Tai, Sybarite, Jamieshow, CED, Violet and Gabby, Tiffany Taylor, Horsman en Ashton Drake. De maten lopen uiteen van 4 tot 36 inch. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar Integrity Toys.

De moderne poppen hebben zoveel mogelijk beweegbare ledematen, sommigen glazen ogen i.p.v. geschilderde en een pruik in plaats van een vaste haardos.

Wereldwijd zijn er heel veel mensen die de mooiste kleding, sieraden, schoenen en tassen maken voor deze poppen.

Een hele bijzondere is Dagamoart zie: www.dagamoart.com

gepubliceerd op 17-5-2013