Louis XIV wilde heel Europa de Parijse mode laten zien, daarom stuurde hij levensechte modepoppen naar ieder Europees hof.
De poppen werden gekleed naar de laatste mode. Edele dames lieten hun kleermakers de kleding, schoeisel, hoeden en accessoires van de allernieuwste poppen namaken.
De kleding werd uitgetrokken en gekopieerd en zonodig werden de kledingstukken uit elkaar gehaald, waarna het patroon gemaakt kon worden en aangepast aan de maat van iedere klant.
De miniatuur modepoppen gingen van het ene naar het andere hof in Europa.
Ofschoon papieren patronen werden ontwikkeld in de Victoriaanse periode, bleef het gebruik van aangeklede poppen populair tot zelfs na de Tweede Wereldoorlog.

De eerste Franse poppen werden van 1850 tot ongeveer 1885 geproduceerd door bedrijven zoals Huret en Rohmer, later werden ze ook gemaakt door Jumeau, Bru, Gaultier, Barrois, Simone en vele anderen.

    
De meesten hadden porseleinen hoofden, glazen ogen en lijfjes van leer, maar ook andere materialen zoals hout, was, gips of stof werden gebruikt. Sommige poppen hadden geschilderde ogen, maar over het algemeen hadden glazen ogen de voorkeur.

De Franse poppen industrie floreerde uitstekend totdat begin 1890 goedkopere Duitse producties de markt overspoelden en de Franse poppenindustrie geschiedenis werd.

De laatste jaren zijn de prijzen voor antieke Franse poppen omhoog geschoten. Mooie exemplaren met originele kleding of zeldzame merktekens, plus degenen met gewilde kenmerken (houten of gipsen lijven en ledematen van porselein) worden zelden aangeboden voor minder dan 5000 dollar. Vroege Hurets met een complete uitzet kunnen tienduizenden dollars kosten. Soms kan de originele couture kleding meer kosten dan de poppen zelf.
Eenvoudige poppen, zoals die met een lijf van leer of stof, zonder beweegbaar hoofd zijn te vinden voor beter betaalbare prijzen.

Antieke poppen kunnen gevonden worden bij antiek handelaren of op verzamelaars markten. Het is vreselijk moeilijk om ze te kopen via internet.

In tegenstelling tot de moderne fashion dolls zoals Barbie, welke op een standaard manier beschilderd en aangekleed worden, zijn antieke poppen en hun kleding, unieke en individuele stukjes kunst en daarom uiterst moeilijk om te kopen zonder ze in je handen te hebben gehad.

gepubliceerd op 21-3-2013