Ik heb een workshop gevolgd bij het FabLab van de bibliotheek in Hilversum en een printje van een paar katten gemaakt. Je kunt kiezen uit een heleboel kleuren materiaal. Hou er wel rekening mee dat een klein voorwerpje al gauw meer dan een half uur duurt voordat het klaar is.
resultaat 3D printen
Ook hebben ze daar iedere eerste dinsdag van de maand open inloop van 15:30-19:30 uur en kijk eens in de vitrine naast de trap, daar staan een heleboel leuke dingen in.

Eerst kregen we een hele leuke presentatie over het 3D printen. Daarna mochten we zelf aan de slag met:

1) Tinkercad.com een gratis website waar je zelf dingen kunt ontwerpen voor een 3D printer. Het enige wat je hoeft te doen is je te registreren, daarna worden al je ontwerpen daar bewaard en kun je er vanaf iedere computer bij. In het menu bij Learn staan allerlei lessen om je vertrouwd te maken met het ontwerp proces. In Gallery staan ontwerpen die anderen gemaakt hebben, deze kun je gebruiken en aanpassen naar jouw wensen. Als je ontwerp klaar is sla je het op als een .STL bestand op een SD kaartje of een USB-stick om het te laten printen.

2) Thingiverse.com een gratis website waarop veel kant-en-klare 3D ontwerpen staan die je kunt gebruiken om 3D printjes te maken. Deze ontwerpen zijn door verschillende mensen van over de hele wereld gemaakt en worden gratis gedeeld. Heb je iets gevonden, download dan de Thing Files op een USB-stick om te laten printen. Hier heb ik het .STL bestandje van de katten gevonden en dit in de software van de printer verkleind en een bodem toegevoegd zodat het goed op het printerbed blijft staan. Daarna op de SD-kaart van de printer gezet en uitgeprint. Het moet nog wel even nabewerkt worden met een scherp mesje en een vijl, maar het resultaat is boven verwachting.

fablab logo

Voor meer informatie kijk op :
www.bibliotheekhilversum.nl/fablab/fablab.html

Of zoek op Google naar fablab en dan vind je een hele lijst met plaatsen waar je terecht kunt.

Naast 3D printers, zijn er vaak ook laser- en vinylsnijders aanwezig, waar je weer andere leuke dingen mee kunt maken.

Gepubliceerd op: 30 oktober 2019